Kayısı Reçeli

Sponsorlu Bağlantılar
Kayısı Reçeli
Sponsorlu Bağlantılar

 

 

 

Sponsorlu Bağlantılar

 

 

Kayısı Reçeli
Tarifi İçin Malzemeler
1 kg şekerpare kayısı (sert kayısı tercih edilmeli)
1 kg toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu (veya 1-2 parça limon tuzu)

Sponsorlu Bağlantılar

Merhabalar,

Nefis şekerpare kayısılar tezgahta ki yerlerini almaya başladı. Yaşasın 🙂 Bu canım kayısılarla güzel kıvamlı bir kayısı reçeli yapmak isterseniz hadi başlayalım.
Sabah erkenden olgun ama sert kayısılarınızı güzelce yıkayın.
Yıkanmış kayısıları ortadan ikiye bölün çekirdeklerini çıkartın.
Çekirdeklerini kırarak iç bademlerini ayırın. (kayısılardan çıkan çekirdekleri kırın ve tadına bakın çekirdekler tatlı ise çekirdeklerin dış kabuklarını soyun… Bu ayıklanmış bademleri ayıkladığınız şekere yatırdığınız tencerenin içine ekleyin… Bademler acı ise reçele eklemenize hiç gerek yok)
Altı çok kalın olmayan bir çelik tencereye bir sıra kayısı bir sıra şeker halinde kayısı ve şekeri yerleştirin.
Ayıkladığınız tatlı iç bademleri de tencereye ekleyin.
Tencerenizin ağzını kapatıp akşama kadar (10-12 saat)kayısıları şeker içinde bekletin.
12 saat içinde kayısılar şeker içinde sulandı özlerini kokularını şekere verdi. Vakitte akşam oldu. .İlk iş herhangi bir süzgeci derin bir tencereye oturtun.
Şimdi kayısıların içinde olduğu sulanmış reçel tencerenizi tahta bir kaşıkla bir kaç tur karıştırın altta kalan şekerleri havalandırın, Kalan şeker var ise eritin.
Sonra tencerenizi ocağa alın…şeker eriyene kadar tencereyi orta ateşte kaynatın.
Reçel kaynayana kadar tencereyi arada sırada tahta kaşıkla hep aynı yöne olmak kaydı ile karıştırın….
Reçel kaynamaya başladığı an reçele bir parça tereyağı atın… Reçeli kayısılar hafiften yumuşayana kadar (10-15 dakika) kaynatın… Tereyağı reçel kaynarken reçelin köpüklenmesini önleyecek… Reçeli çok karıştırıp kayısıları zedelemeyin…
10-15 dakika sonra kaynayan reçel tenceresinin altını tamamen kapatın… Reçel tenceresinde ki yumuşamış kayısıları delikli kepçe yardımı ile hazırladığınız süzgece çıkartın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kayısılar süzgeçte beklesin soğusun. Soğumuş kayısıların üstünü ve reçel şerbetini üstünü birer kapak yardımı ile kapatın. . üstü kapatılmış kayısılar ve reçel şurubu sabaha kadar beklesin.
Sabah süzgeçte ki kayısılardan tencereye süzülen balı geceden altını kapattığımız reçel şerbetinin içine ekleyin. Ocağı da yükseğe yakın orta ateşte yakın ve şerbeti kaynatmaya başlayın.
Kaynayan şerbet kıvam bulup koyulaşınca süzgeçte bekleyen kayısıları + şerbeti birbirine kavuşturun. Ateşin altını kısın.
Kayısıları eklenmiş reçel tencerenizi 5-10 dakika daha kaynatın. Reçelin son aşamasına geldik ..hazır olan reçeli ocaktan almadan 3 dakika önce kaynayan reçelin içine 1 yemek kaşığı limon suyu sıkıp reçeli 3 dakika daha kaynatın, reçeli tahta kaşıkla şöyle bir karıştırın… ve ocağın altını 3 dakika sonra kapatın. Kıvamları resimlere bakarak siz ayarlamalısınız… (reçele limon suyu yerine 1-2 parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz)
Reçeliniz pişti hazır. 5 dakika bekleyin.
Sonra sıcak reçeli temiz ve kuru bir tahta kaşık yardımı ile cam kavanozlara koyun.
Kayısıları nazikçe şişelere paylaştırın. Kayısılar şişelere yerleştikten sonra tencerede kalan şerbeti de şişelere pay edip şişelerin ağzını hava almayacak şekilde hemen kapatın.
Şişelerin kapağını kapattıktan hemen sonra şişeleri baş aşağı ters çevirin. Bir 10 dakika sonra şişeleri düz çevirin ve kontrol edin kapaktan akan ,sızan bir şey yok ise şişeleri yine baş aşağı ters çevirin ve bu şekilde soğutun.
Akan sızan bir şey var ise şişenin kapağını değiştirin ve aynı işlemleri tekrarlayın.
Soğumuş reçelleri rutubetsiz, karanlık, serin bir mutfak dolabında muhafaza edebileceğiniz gibi buzdolabında da saklayabilirsiniz. Afiyetler olsun.

Sponsorlu Bağlantılar
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: Content is protected !!